Ingyenes kiszállítás 30.000 forint feletti vásárlás esetén!

H - P: 09:00 - 18:00 Szo: 9:00 - 12:00 // Tel: 0630 1787 377

Fundusfotózás ( szemfenék vizsgálat )

A cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedő, illetve szemfenéki elváltozással küzdő pácienseink gyors és pupillatágítás nélküli szemfenékvizsgálatát segíti az üzletünkben működő funduskamera.

A retinascan vagy funduskamera segít a különböző krónikus, illetve szemészeti beteségek korai felismerésében, így a megfelelő kezelés időben elkezdhető, ezzel megelőzve azok súlyosbodását. Rendszeres kontrollvizsgálatokkal pedig azok nyomonkövetésében segíti a szakemberek munkáját.

Miben segít a speciális kamera?

A különböző szemfenék, illetve krónikus betegségek bonyolult, biokémiai folyamatok által érfal károsodást okoznak. A retina ereinek sérülése következtében az érfal helyenként buborékszerűen kiboltosul, illetve áteresztővé válik, ennek következtében vérzések jelennek meg a látóhártyán.

Ha a folyamat a retina központi területére terjed, azonnal panaszt, látásromlást eredményez. Amennyiben tovább fokozódik az elváltozás, akkor az ideghártyán új erek képződnek, amelyek gyengék, törékenyek, így belőlük kiterjedt vérzés indulhat a szem belsejének irányába. Ez olyan mértékű látásromlást idézhet elő, hogy a beteg vakságot él meg.

A folyamat nagyon veszélyes, mert kezdeti időszakban, ha nem a centrumban jelentkezik, nem okoz tünetet. Nincs szemgyulladás, homályos látás, fájdalom, ami figyelmeztető jel lehetne.
Hagyományos módon a szemészeti szakrendelőkben végzik a szemfenék vizsgálatokat, ahol szemcseppentést- pupillatágítást követően ellenőrzik a szemfenék állapotát.

Ma ez a folyamat már pupillatágítás nélkül is elvégezhető a funduskamerával,
A képek digitálisan tárolhatók ennek alapján nyomon követhető a betegség folyamata, tervezhető például a lézeres kezelés, vagy kisebb mértékű elváltozás esetén a cukorbeteg diétájának szigorítása. A funduskamerás vizsgálat teljesen érintés- és fájdalommentes!

A szakmai hátteret a Semmelweis Orvostudományi Egyetem biztosítja

Az elkészült szemfenék-képet digitálisan rögzítik és interneten keresztül, a szigorú adatvédelmi szempontoknak megfelelő szoftverrel továbbítják a Semmelweis Orvostudományi Egyetem szemészeti klinikájához egy központi adatbázisba, ahol az egyetem szakembereielemzik a kapott képeket és írják meg a szakvéleményt a beteg állapotáról.

A képeket 10 évig megőrzik, rendszeres kontroll esetén a digitálisan tárolt képek összehasonlíthatók, az elváltozásokon keresztül a betegség folyamata nyomonkövethető. A digitális fundusfotón rendkívül jó felbontású kép jelenik meg, amellyel olyan apró részletek, elváltozások is megtekinthetõk, nagyíthatók, tárolhatók, továbbíthatók, amik hagyományos módon nem.
Az elvégzett vizsgálat alapján megállapítható a szemészeti vagy belgyógyászati kezelés szükségessége.
Országos szűrőhálózat egyetemi háttérrel.

Az országos lefedettségű szűrőhálózat a szemészeti klinika és a Semmelweis Kft. összefogásával jött létre, céljuk a szigorú szakmai biztonság mellett az volt, hogy a betegek különösebb várakozás nélkül, rendszeresen vehessenek részt szűrővizsgálatokon.

Nagyon fontos a rendszeres szűrő- és kontrollvizsgálat!