Ingyenes kiszállítás 30.000 forint feletti vásárlás esetén!

H - P: 09:00 - 18:00 Szo: 9:00 - 12:00 // Tel: 0630 1787 377

Polateszt

Amennyiben az anamnézis felvétele során vagy a korrekció meghatározásakor felmerül a gyanu a binokuláris látászavarra, polateszt vizsgálata javasolt.

Melyek azok a tünetek, amelyek binokuláris problémára utalhatnak?

  • Fejfájás
  • Olvasási nehézség, pl:sortévesztés, betük, szórészletek átugrása, kihagyása, rövid olvasás után elfárad…
  • térbeli zavarok
  • 3D-s filmek, képek nehezen láthatóak 

Mit jelent a binokuláris látászavar?

A binokuláris- két szemes együtt látás alapfeltétele a szem anatómiai és funkcionális épsége. Ép anatómiai és funkcionális viszonyok esetében a szemizmok egyensúlya egyforma, a végtelenbe tekintő szempár nézővonalai párhuzamosak. Amennyiben ebben az egyensúlyban zavar keletkezik – lehet veleszületett, funkcionális, vagy szerzett – kialakul a kancsalság. A kancsalság lehet látható, és lehet rejtett. A rejtett kancsalság  (heterophoria) szabad szemmel nem látható, mert az idegrendszer állandó szemizom beállítással biztosítja a látás funkcióit. 

Amint az idegrendszer fáradtsága miatt elvész ez az állapot, a kancsalság láthatóvá válik, illetve a látásban kettős kép keletkezhet.

Polateszt vizsgálat során a heterophoria mértékét vizsgáljuk, prizmás korrekcióval javítjuk.

A polateszt vizsgálat alapja az alapos anamnézis felvétele, és a pontos távoli korrekció meghatározása.

A vizsgálat során a két szem képét polárszűrős előtét segítségével kettéválasztjuk. Így más képet lát a jobb és a bal szem, majd azt figyeljük, hogy az agy mennyire tudja a két szem képét összerakni. Amennyiben ez nem vagy csak nehezen megy, prizmát teszünk a páciens szeme elé, ami képet a megfelelő irányba tolja, így megszűnik a kettős kép.