Ingyenes kiszállítás 30.000 forint feletti vásárlás esetén!

H - P: 09:00 - 18:00 Szo: 9:00 - 12:00 // Tel: 0630 1787 377

PROGRESSZÍV AZAZ MULTIFOKÁLIS LENCSÉK EGY LAIKUS NYELVÉN

Progresszív azaz multifokális lencsék egy laikus nyelvén 1 rész.

A közel 20 év alatt amit, a látszerész szakmában eltöltöttem eddig, sokszor felmerült az a jelenség a vásárlóim részéről, hogy félnek a multifokális lencséktől.

Ennek az egyik oka egy előző elrontott szemüveg, vagy ami sok esetben előfordult, hogy a szomszédasszony csináltatott és neki nem vált be és nem tudta használni. A harmadik ok az ár volt. Amit azért nyugodtan kijelenthetünk, hogy elég magas, főleg a prémium kategóriás lencséké. Viszont ha azt nézzük, hogy a multifokális szemüvegek három illetve gyakran négy szemüveget helyettesítenek, amivel elkerülhetjük a különböző szemüvegek cserélgetését és ha fényre sötétedő lencsét választunk akkor még a napszemüveget is helyettesíti. Ezeket tudván, ha utána számolunk, hogy a négy szemüveg amit ez az egy szemüveg helyettesít sokszor jobban megviseli a pénztárcánkat mit egy normális progresszív szemüveg.

Hogy mi is ez a három, illetve négy szemüveg?

  • távoli szemüveg
  • munkaszemüveg (monitorhoz és 60-70 centiméterről végzett munkához szükséges szemüveg)
  • olvasó szemüveg
  • napszemüveg

Mitől lesz jó egy multifokális szemüveg?

 Egy jó multifokális szemüveg 99%-ban három tényezőtől függ!

Az első természetesen a precíz és pontos látásvizsgálati eredmény, amit ajánlott azon a helyen elvégeztetni ahol a szemüveget szeretné vásárolni. Így biztos lehet abban, hogy az adott optika teljes körű felelősséget vállal a szemüvege elkészítésekor a vizsgálati eredményekből fakadó esetleges problémákra.

A másik tényező a helyes illesztési adatok megállapítása és ezen adatok alapján pontosan elkészülő szemüveg. Itt a precizitás és az odafigyelés, illetve egyes lencséknél a viselő napi szokásainak és életstílusának figyelembevétele elkerülhetetlen. A pupillatávolságot az orrközéptől és annak a magasságát az adott szemüvegkeret aljától, azaz ahol a szemüveglencse kezdődik, század milliméter pontossággal kell meghatározni és ezeknek az adatoknak a szemüveglencse keretbe történő csiszolásakor is tökéletesen egyeznie kell. Ha 1mm-rel is elcsúszik a szemüvegben valamelyik adat, már nem lesz jó a látásélmény. Ezeknek az adatoknak a pontos megállapításához már különböző számítógépes fényképező programokat szolgáltatnak a szemüveglencse gyártók, amik segítik a látszerész munkáját.

Gyakran előfordul, hogy nem komfortos az olvasó rész a szemüvegben. Ez azért van, mert sok esetben figyelmen kívül hagyják a viselő olvasási szokásait. Ezalatt azt értjük, hogy milyen távol és milyen pozícióban tartja az olvasnivalót az adott paciens. Egyet ne feledjün: egy multifokális szemüvegben nem tudunk majd ágyban olvasni!! Ez a lencse fizikai kialakítása miatt sosem lesz kényelmes, de következő részben erről is írunk majd. Viszont most térjünk vissza az egyéni olvasási szokások megállapításához. Ez miért is fontos? A válasz egyszerű. A multifokális lencsékben a pupilla előtt található távoli dioptria ami a szemüvegkeret aljáig szépen, fokozatosan átalakul az olvasó dioptriává. Ez a dioptria változás gyártótól függően 10-16-18mm en keresztül történik.  A gyártók minden egyes multifokális szemüveglencse típushoz sablonokat szolgáltatnak, melyeken feljelölik a pontos olvasórészeket. Ezeket a sablonokat az úgynevezett tükörpróbához alkalmazzuk, amivel pontosan meg lehet állapítani a viselő szokásainak megfelelő olvasórész helyét.

Ilyenkor a szemüveget felvéve, a demó lencsén feljelöljük a viselő távoli pupilla állásást, majd a szemüvegkeretet a pupilla állásnak megfelelően ráhelyezzük az adott sablonra és bejelöljük a különböző olvasórészeket. Majd a viselőt leültetve felvetetjük a feljelölt szemüveget és a kezébe adunk egy kis kézitükröt, aminek a közepére egy keresztet szoktunk rajzolni. Megkérjük a viselőt, hogy tartsa úgy a tükröt mintha egy könyvet olvasna és nézze a keresztet a tükör közepén. Ilyenkor a látszerész a páciens háta mögül pontosan látja, hogy a feljelöltek közül melyik olvasórészen tekint ki és annak alapján rendeljük meg a lencsét.

Itt előforduló hibák:

  • ha olvasáshoz meg kell emeljük az állunkat, akkor túl mélyen van az olvasórész
  • ha fejünkkel bólintani kell, akkor pedig túl magasan van az olvasórésze a lencsének

Hamarosan folytatjuk és tovább boncolgatjuk a multifokális szemüveglencsék világát.